A TOYOTA ELVEI MENTÉN TÜNTETJÜK KI
A LEGKIVÁLÓBB MAGYAR VENDÉGLÁTÓKAT
Április 8-án hagyományt teremtettünk, mikor a Toyota Sakura és a SVÉT – Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, első ízben átadtuk a hazai idegenforgalom és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek a Sakura-díjat, mely szándékaink szerint jóval több egyszerű elismerésnél.
Az omotenashi a tradicionális japán vendéglátás egyik alappillére, amelyet egyetlen szóval képtelenség átültetni a nyugati gondolkodásba. Szó szerint annyit tesz: a tettetés hiánya, leggyakrabban alkalmazott fogalmi környezetében, a vendéglátás és ügyfélkezelés területén pedig leginkább úgy lehetne lefordítani, mint a vendégek elvárásainak elébe menő, minden várakozást felülmúló, a legapróbb részletekig tudatos szolgáltatást.
Az omotenashi a 2021- es Tokiói Olimpián került a figyelem középpontjába, ahol a Toyota a gyakorlatban alkalmazta a több mint hatszáz éves filozófiát. A világ vezető autógyártója szerint a vendéglátás és a Toyota autóértékesítése hasonló elveken működnek.
Az omotenashi három legfontosabb alappillére:
-próbáld kitalálni a vendég igényét előre
– figyelj a részletekre
– fejezd ki háládat
Nem véletlenül tekinti az omotenashit a Toyota működése egyik meghatározó iránymutató filozófiájának, ahogyan az sem meglepő, hogy a hagyományos magyarországi gasztronómiai és vendéglátási értékek megőrzésére, fejlesztésére és átörökítésére létrehozott Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) is magáénak vallja ezt a szemléletet: „Adj többet, mint amit ígértél!”
Az Egyesület és partnerei, köztük az óbudai Toyota Sakura Kft. immár több mint tíz éve fáradoznak azon, hogy a minőségi vendéglátás és idegenforgalom legjobb hazai képviselői – a termelőktől kezdve az éttermeken át a szálláshelyekig – egymásra találhassanak. Fontos a hazai, sőt, helyben megtermelt alapanyagok minél nagyobb arányú alkalmazása: egyrészt a hazai gazdaság támogatása, másrészt a legjobb minőség, a garantált frissesség biztosítása miatt, de nem kevésbé fontos szempont – amin megint csak osztozik a Toyota és a SVÉT –, hogy így kiküszöbölhetők a hosszú távú szállítással járó környezeti terhek, az üzemanyagtól kezdve a csomagolóanyagokon át a hűtésre fordított energiáig. A SVÉT tagjai küldetésüknek tekintik, hogy ennek a szakmai hálózatnak a tagjaiként a legváltozatosabb területeken együttműködve egyrészt meghonosítsák azt a kultúrát, amit képviselnek, másrészt a szakképzéssel szoros kapcsolatokat teremtve biztosítsák, hogy ez az értékrend a szakma elkövetkező generációiban is gyökeret ereszthessen, és tovább fejlődhessen.
Ezeknek a szerteágazó szakmai, jótékonysági és társadalmi tevékenységnek az egyik legújabb gyümölcse a Toyota Sakura és a SVÉT által közösen létrehozott, idén első ízben kiosztásra kerülő Sakura-díj. A tervek szerint mostantól minden évben a cseresznyefa virágzásához (japánul ezt jelenti a sakura) kapcsolódóan, azaz április első napjaiban átadott díjban azok az éttermek, termelők és szállásadók részesülhetnek, akik tevékenységük során a leghitelesebben alkalmazzák az omotenashi elveit, és ezzel minden területen felülmúlhatatlan élményekben részesítik ügyfeleiket. A díj több egyszerű elismerésnél: szándékaink szerint egyben az együttműködés új, magasabb szintjét is képviseli, egyfajta közösségi platformot teremtve, ahol az elismerésben részesített vállalkozások, egyének, szervezetek még hatékonyabban tudják végezni értékteremtő és- átadó tevékenységeiket.
„Azt szeretnénk, ha a Sakura-díjjal elismert éttermek vendégei ugyanolyan maradéktalanul elégedettek lennének a számukra biztosított szolgáltatásokkal, mint a Toyota-tulajdonosok autóikkal.” – fogalmazott a megnyitón a az alapító tulajdonosunk, Füredi István. „Célunk, hogy a Sakura-díj – 1, 2, vagy 3 Sakura virág az étterem bejáratán – idővel a garantált, megbízható minőség szimbólumává, a világszerte elismert Michelin-díj hazai kisöccsévé váljon.”
Az ünnepélyes díjátadóra 2024. április 8-án, 14:00-kor került sor Szőlőkert utca szalonunkban
DÍJAZOTTAK
Szociális, gondoskodásban elért értékteremtő kategória:
- Liszek Zsuzsanna ( oktató, szakács-pincér osztályfönök)
Nyitott Ajtó Baptista Szakképző, Miskolc Kollegáival, többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek jövőkép formáló oktatását, szakmai látókörük bővítését teszik lehetővé, áldozatos munkával. - Szimbiózis Alapítvány, Miskolc
Első ránézésre, segítő tevékenységük fókusza a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítására irányul, ugyanakkor minden programjukat átszövi a társadalmi környezet pozitív attitűdjének, szemléletének előmozdítása - Hatpöttyös Étterem, Székesfehérvár
2002-óta működő étteremben, megváltozott munka képességűek és fogyatékkal élők dolgoznak és biztosítják a vendégek számára a házias illetve moderneb fogásokat. Az étterem, híd szerepét tölti be az egészséges és a fogyatékkal élők között
A szakmai oktatásban elért kimagasló munkáért, alapított díj
- Kocsonya Kálmán, Szakmai igazgató-helyettes
Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola - Adamek Balázs, Diófa Étterem Konyhafőnőke, Székesfehérvár
- Rákóczy László, Gyakorlati oktatásvezető
Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium
Termelői közösségek, kiváló minőségű hazai nyersanyagokat népszerűsítő egyesületek
A díjazottak, hozzájárulnak a minőségi hazai nyersanyagok népszerűsítésében, áldozatos munkájuknak köszönhetően az egészséges, szezonális termékek mellett egész évben biztosítják az általuk vagy közösségük által megtermelt, feldogozott termékeket is.
- Tudatos Zöldségkosár közösség MyFarm Harta Gazda Alapítvány) Harta
- Falusi kosár Csongrád-Bokros
- Somogyi Helyi Termék Egyesület Porrog
- Szent László Szarvasgomba Lovagrend
- Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület Mátészalka
Határon túli éttermek, közösség építő személyek
A díjazottak, kimagasló szakmai munkát végeznek saját közösségükben, a helyi gasztronómia értékeinek bemutatása mellett a desztinációs nyersanyagok és termelők bevonásával erősítik a helyi értékek megerősödését.
- Villa Rosa Restaurant & Pension Dunaszerdahely ( 1 virág)
- Schwarz Bistro Székelyudvarhely ( 2 virág)
- Jovanovic Daniel ( Rendezvény szervező, Őstermelő) Óbecse
Étterem, háttér gazdasággal, kategória:
- Graefl Major Kétútköz Poroszló (1 virág)
- Natura Hill Zebegény (2 virág)
- Pipacs Étterem Eger-Almár (1 virág) Hubertus-Hof Hotel&Restaurant Balatonfenyves (1 virág)
Étterem, pékséggel, kategória:
- Erhardt Étterem és Panzió Sopron (1 virág)
- Panificio Il Basilico Szentendre (1 virág)
- PalKonyha, Panzió, Speiz, Pékműhely (1 virág)
ÉTTERMEK KATEGÓRIA
3 SAKURA virág minősítés
2 SAKURA virág minősítés
- Öreg Prés Étterem Mór
- RUTIN Budaörs Étterem Budaörs
- Platán Bisztró Tata
- ISZKOR – Mályinka Mályinka
- Alkimista Kulináris Műhely Szeged
- Sauska48 Étterem Villány
- GÓRÉ Étterem Kisharsány
- Botanica Étterem Dánszentmiklós
- Macok Bisztró Eger
- 67Sigma Étterem Székesfehérvár
- Hosszú Tányér gourmet-ház Hosszúhetény
- Lokal47 Étterem és bor bár Kéthely
- Bobajka Étterem és kávézó Tarcal
- Clarisse Étterem Tura
- Bistro Sparhelt Balatonfüred
- Anyukám Mondta Étterem – hivatalos Encs
- Gusto13 Bistro & Delicate Veszprém
- Noon Restaurant &Lounge by LUA Resort Balatonfüred
- IKON Restaurant Debrecen
- Villa Kabala étterme Szigliget
- Mandula Étterem és Bor-Bár Villány
- Kistücsök Food & Room Balatonszemes
- Kistücsök – Séfszoba Balatonszemes
- Pajta Étterem Őriszentpéter
1 SAKURA virág minősítés
- Füge étterem Biatorbágy
- Rév Csárda étterem Érsekcsanád
- Végállomás bistro&wine Miskolc
- Lamaréda Étterem és Bisztró Győr
- Hibiscus étterem by Jankovich Hotel Rácalmás
- A Konyhám Stúdió 365 Fonyód
- Trakta by Nomád Noszvaj
- –Rosinante Fogadó*** Szigetmonostor
- Páskom Cottage és Páskom 1802 Gasztroműhely Lajoskomárom
- Sulyom Tájétterem a Tisza-tó új Ételstílusa Sarud
- MI A KŐ étterem Köveskál
- Az Öreg Tölgy Bisztró Cserépfalu
- Horgonyzó Kisvendéglő Tiszalök
GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!
A résztvevők között örömmel sorsoltuk ki az alábbi ajándékokat:
Teszthétvégét* nyertek
Bobajka Étterem – Koór Kitti
SAUSKA48 Étterem – Bicsár Attila
Falusi kosár – Csorba Noémi
Toyota ajándékcsomagot nyertek:
Diófa Étterem – Adamek Balázs
Panificio Il Basilico Étterem – Szabadfi Dalma
GUSTO13 Bistro & Delicate – Szakál Bálint
*A hosszú hétvégére péntektől hétfő reggelig az alábbi modellek közül választhatnak a nyertesek:
PROACE CITY, COROLLA TS, RAV4