Kérjen ajánlatot!
Hívjon minket!
Használt autó
Készlet ajánlatok

A TERMÉSZETESEN TÖKÉLETES ÜZEMANYAG

A Toyota innovatív technológiája valójában egy évszázadok óta ismert elektrokémiai folyamat, az elektrolízis megfordítására épül. Az üzemanyagcella a világegyetem leggyakoribb elemét, a hidrogént használja; ha ezt a gázt a levegő oxigénjével vegyítik egy folyamatban, akkor a végeredmény elektromos áram és tiszta víz lesz.

A HIDROGÉN HAJTÁS BEMUTATÁSA

HOGYAN MŰKÖDIK AZ ÜZEMANYAGCELLA?

A működés elve valójában rendkívül egyszerű: a szerkezet egy elemi cellája két elektródából és a köztük lévő polimer membránból áll össze. A félig áteresztő membránon csak a protonok juthatnak át, így a hidrogénionok a katód körül gyűlnek össze, ahol reakcióba lépnek az oxigénionokkal. Az anódon felszabaduló elektronok elektromos áram formájában hagyják el a cellát, és végső soron az autót mozgató villanymotort forgatják. Az üzemanyagcella semmilyen karbantartás nem igényel, és az élettartama is hosszú.

A FOLYAMATOK

Az elemi cella mindössze két elektródából és a kizárólag pozitív töltésű hidrogénionok számára átjárható membránból áll. A hidrogénionok (amik valójában a hidrogén felépítéséből adódóan pozitív töltésű protonok) a katód környezetében a levegő oxigénjével vízmolekulákat formálnak. A hidrogénmolekulák leválasztott elektronjai az autót hajtó elektromotorból a cellába visszajutva a vízmolekulákba épülnek be.

A HIDROGÉNHAJTÁSÚ AUTÓ

A hibridekkel ellentétben a hidrogénhajtású, üzemanyagcellás autókban nincs belsőégésű hajtómű. A hajtáshoz szükséges energiát az üzemanyagcella-csomag állítja elő a padló alá beépített három nagynyomású tartályból származó hidrogénből. A Toyota Mirai tankjaiba összesen 5,6 kg hidrogén fér; összehasonlításképpen egy hasonló menetteljesítményű, tisztán elektromos hajtású autó akkumulátora nagyjából 700 kilót nyom.

A HIDROGÉN ÉS HYBRID HAJTÁS ÖSSZEHASONLÍTÁSA

A Toyota Mirai alkatrészeinek 80 százaléka a márka hibridjeiből származik!

GYAKORI KÉRDÉSEK

Mennyire biztonságos az üzemanyagcellás hajtás?

A Toyota Mirai hidrogéntankjai a tervezett üzemi nyomás 225 százalékát is gond nélkül elviselik, ütközés- és törésbiztonsági színvonalukat pedig kiválóan jellemzi, hogy egy közelről leadott fegyverlövést is kibírnak. A tökéletes biztonság érdekében a tartályokat az utastéren és a gyűrődő zónákon kívül helyezik el, megerősített biztonsági keretben. Balesetben biztonsági szelepek zárják el a hidrogén útját, szivárgás esetén pedig külön csőrendszer vezeti el a gázt az utastér felől.

Hogyan kell egy hidrogénhajtású autót vezetni és szervizelni?

Az üzemanyagcellás autó vezetéséhez nincs szükség különleges tudásra, ráadásul a tankolása és karbantartása is ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos hajtású vagy hibrid autóké.

Mennyire gyorsan lehet hidrogént tankolni?

A Toyota Mirai megtankolása átlagosan mindössze öt percet vesz igénybe, vagyis nem tart tovább, mint egy benzines vagy dízelmotoros autó esetében.

Parkolhatok a hidrogénhajtású autóval mélygarázsban?

Igen. Az autógázzal (LPG) és a földgázzal (CNG) ellentétben a hidrogén 14-szer könnyebb a levegőnél, így szivárgás esetén gyorsan elillan, nem jelent veszélyt. A hidrogénhajtású autók mindenféle korlátozások nélkül hajthatnak be zárt garázsokba, mélygarázsokba és a nagyvárosok emissziómentes zónáiba is.

Hogyan készül a hidrogén?

A hidrogén magas energiasűrűségű üzemanyag, amely karbonlábnyom nélkül gyártható. Ma a gőzreform eljárás és a víz elektrolízise a legelterjedtebb mód a hidrogén előállítására.

TUDJON MEG TÖBBET A HIDROGÉN TECHNOLÓGIÁRÓL

Érdeklődés

A csillaggal jelölt mezőket kérjük, feltétlen töltse ki!


Hozzájárulok, hogy a Toyota Sakura Kft. és a Toyota Central Europe Sp z.o.o. számomra a Toyota termékekről és szolgáltatásokról tájékoztatókat és ajánlatokat küldjön.